Seilsjekta ØG presentert i avisa GAT

GRIMSTAD SJEKTA

Seks medlemmer av Kystlaget bestemte seg i 1995 å måle opp en tradisjonell ro-sjekte, antagelig bygget av Lars Larsen i Mollandskjerr før 1940 for Anders Andersson i Dynemyra , oppbevart på låven til Magne Skodde i Mollandskjerr. De seks var: Sigmund Andreassen, Øyvind Gulbrandsen, Kjell Knudsen, Magne Skodde, Ingebjørg og Peter Stanton. Dette resulterte i to detaljerte tegninger som viste plan og profil og konstruksjonsdetaljer inkludert snitt. Ble seinere vist som «Midtsidebåt» i bladet «Kysten».

23 år etterpå ble det etablert en båtbyggergruppe innen Kystlaget som var interessert i å bygge en ny sjekte, basert på målene på tegningene, men med en ny byggemetode som gjør det mulig også for snekkerkyndige amatører å bygge en lignende båt. Båten er bygget over en jigg med maler for alle bordganger og i stedet for kobberklink brukes epoxylim. Bord gangene er av spesiell type båtfiner fra Finland. Dette gir en sterk og lett båt som kan oppbevares på en båthenger uten å sprekke opp. I våre dager med mangel på båtplasser vil dette øke nytten. Som alle trebåter må den vedlikeholdes med lakk og maling og oppbevares tørt om vinteren.

Båtbyggergruppa består av: Kjell Berg, Kjell Gundersen, Terje Oksavik, Peter Stanton, John Henrik Aas, Terence Murphy, Eivind Raudstein og Øyvind Gulbrandsen som tegner og instruktør. Tegningene vil gjøre det mulig for andre som vil å bygge en lignende båt og låne jiggen fra Kystlaget. Det må understrekes at dette ikke er en erstatning for en tradisjonell klinkbygd båt, men et alternativ for snekkerkyndige personer å bygge sin egen sjekte som kan oppbevares på en henger.

Den nye båten er en robåt som passer for en familie eller ca. 4 personer. Den kan være en «kosebåt» utstyrt med årer eller et lite luger-seil for bruk i medvind eller en 2.5 hk motor. For de som vil ha mer utfordring er den utstyrt med senkekjøl og en moderne seilrigg for å bedre kryssegenskapene. Båten kan også benyttes med en tradisjonell spri-rigg. Tanken er å oppmuntre det enkle skjærgårdlivet som et alternativ til båter med stor, bråkende bensin påhengsmotor.

Båten er i Kystlagets eie og er tilgjengelig for bruk av medlemmene i Kystlaget Terje  Vigen.

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

28.06 | 20:04

Vi har flere slike i Sør-Gjeslingan i Vikna, men intet velikehold. Jeg har malt dette med lakkmaling

...
04.09 | 12:23

Hei, kan en eller annen rette www.homborsundfyr.com
Til www.homborsundfyr.no
På forhånd takk.

...
22.12 | 23:20

Flott båt! Er interessert hvis det planlegges flere kurs.

...
07.05 | 14:15

Dette er på selvkost nivå

...
Du liker denne siden